marți, 22 ianuarie 2013

Eugene de Blaas

    Eugene de Blaas (sau Eugene von Blaas) s-a născut la Albano Laziale lângă Roma în 24 iulie 1843, având părinţi de naţionalitate austriacă.

 

 

 

    Eugene a fost fiul şi discipolul lui Karl von Blaas, pictor istoric vienez stabilit în Italia.

 

 

 

    În 1856 familia se mută la Veneţia unde tatăl a devenit profesor la Academia de Pictură, unde va studia şi Eugene.

 

 

 

    Progresul în arta picturii se va vedea repede, Eugene câştigând premiul Wild în 1860 când a şi expus în sălile Academiei.

 

 

 

   Însă prima lucrare importantă a artistului va reprezenta pictarea altarului bisericii parohiale San Valentino din Merano în 1863.

 

     În aceasta perioadă, Eugene de Blaas a realizat numeroase lucrări, majoritatea având ca temă peisaje veneţiene sau portrete.

 

 

 

     Descrie viaţa pescarilor, gondolierilor sau vânzătorilor, mereu în costume naţionale şi încadrând arhitectura minunată a Veneţiei.

 

 

 

    Sau realizează portretele unor personalităţi cum ar fi: Ducesa Ersilia Canevaro ori industriasul Philip Morris, precum şi cele a numeroase femei veneţiene, scoţând în relief farmecul şi eleganţa şi concentrându-se pe tenul pielii, părului, detalii de dantele sau a altor texturi moi.

 

    Eugene de Blaas a vizitat apoi Belgia şi Franta şi a trăit o perioadă de timp în Anglia.

 

 

 

    Aici a expus între anii 1875-1892 la Academia Regala sau la Noua Galerie din Londra, Galeria Grafton, precum şi în afara Angliei la: Paris, Berlin, Monaco, Bruxelles, Sankt Petersburg, Viena sau în Italia.

 

 

 

    Se întoarce în Italia, unde va fi numit profesor de onoare la Academia de Pictură din Veneţia între anii 1884-1890. 

 

    În acea perioada Veneţia reprezenta centrul de atracţie pentru toate tipurile de artişti. Aici se va stinge din viaţă în anul 1932.

 

 

 

    Lucrările sale sunt expuse astăzi în muzee din: Londra, Liverpool, Leicester, Melbourne, Nottingham, Sheffield, Sydney, Viena, Trieste sau se găsesc în diverse colecţii particulare.