vineri, 18 ianuarie 2013

Incursiune in pictura romaneasca ( Theodor Aman, Stefan Luchian ) (2)

Theodor Aman

 

 

   Theodor Aman s-a nascut la 20 martie 1831 in Campulung Muscel, avand tata de origine macedoneana, iar mama de origine greaca.

 

   A studiat la Scoala Centrala din Craiova unde primeste lectii de desen de la Constantin Lecca si care il influenteaza cu stilul marilor maestri italieni, apoi la Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti.

 


    In 1850, Aman pleaca la Paris pentru a continua studiile. Acolo a pictat in atelierele maestrilor Michel Martin Drolling si Francois Edouard Picot, fiind inspirat de opera lui Delacroix si Couture.

 

 

    Expune la Salon tabloul “Autoportret” in anul 1853 si “Batalia de la Alma” in 1855.

 

 

   Calatoreste apoi la Constantinopol (azi Istanbul), sultanul cumparand pictura “ Batalia de la Oltenita”, in Crimeea si Italia.

 

 

    Se intoarce in tara in 1858 dezvoltand stilul preimpresionist si inspirandu-se din viata populara si peisajele din apropierea localitatii natale, pictand insa si scene istorice sau personaje politice.

 

  


    De fapt, in opera sa Aman dezvolta trei teme importante: istoria in contextul constructiei Romaniei la mijlocul sec. XIX, peisagistica, inspirat de experientele artistilor francezi care pictau in aer liber la Barbizon, si personaje din locurile natale.

 

 

 

   Sase ani mai tarziu, in 1864, Theodor Aman intemeiaza primele scoli de Arte Frumoase la Bucuresti si Iasi, unde a fost director.

 


    Theodor Aman moare pe data de 19 august 1891 la Bucuresti in casa din str. Rosetti nr.8, conceputa si decorata de el, si in care astazi functioneaza Muzeul Theodor Aman, fiind inmormantat la Cimitirul Bellu.


    Fratele artistului, Alexandru Aman, a fost unul dintre initiatorii infiintarii bibliotecilor publice si a primului muzeu din Craiova.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stefan Luchian

 


    Stefan Luchian este cunoscut in pictura romaneasca ca fiind “pictorul florilor”. “In picturile sale florile nu sunt pur decorative, ele devin stari sufletesti, iar culoarea lor e atat de profunda ca te doare sufletul”, afirma Viorica Hardean.

 

    Nascut in Stefanesti (Botosani), la 1 februarie 1868, Luchian se opune cu incapatinare mamei sale ce dorea sa urmeze cariera militara si se inscrie in 1885 la Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti.

 

 

 

    Il va avea ca maestru pe Nicolae Grigorescu, fiind incurajat de acesta, iar la absolvire obtine medalia de bronz pentru lucrarile “Cap de expresie” si “Studiu dupa natura”.

 

 

    In 1889 pleaca la Munchen unde va studia doua semestre la Academia de Arte Frumoase, revenind in tara dupa un an pentru a participa la expozitia de arta “Cercul artistic”. 

 

   Din 1891 studiaza la Academia Julian  din Paris avand posibilitatea sa cunoasca viata artistica pariziana ce era in plina efervescenta impresionista la acea perioada. In urmatoarele lucrari vom intalni de fapt influenta lui Manet si Degas.

    Revine in tara in 1896, fiind principalul initiator al “Expozitiei artistilor independenti” ce se va deschide in fata Salonului Oficial din Bucuresti.

 

    Se va inscrie apoi la concursul pentru ocuparea catedrei de pictura a Scolii de Belle Arte din Iasi de la care se va retrage ulterior, protestand astfel fata de masinatiunile din culise.

 

 

   Expune in 1890 doua pasteluri la “Expozitia Universala” din Paris, insa in acelasi an apar si primele manifestari ale unei afectiuni a maduvei spinarii.

 

 

   Apar insa unele ameliorari trecatoare, perioade in care picteaza cu frenezie participand la diverse expozitii, insa din 1909 si pana la sfarsitul vietii va ramane tintuit intr-un fotoliu. 

 

   Avand degetele paralizate, punea pe cineva sa-i lege penelul de incheietura mainii continuand astfel sa lucreze, pictand dupa memorie scene ale peisajului romanesc pe care il va reda intr-o serie intreaga de opere.

  Luchian a murit la 28 iunie 1916 in Bucuresti fiind inmormantat in Cimitirul Belu. Valoarea lucrarilor lui Stefan Luchian este recunoscuta international, acestea aflandu-se expuse in muzee din tara si strainatate.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu