joi, 3 ianuarie 2013

Pictura rusa (Ivan Aivazovsky , Ivan Shishkin)
Ivan Aivazovsky  (1817 - 1900)

    Va propun pictorul care a fascinat prin felul cum a pictat marea. “Poate ca nimeni nu a pictat frumusetea extraordinara a marii cu atata expresivitate si sentiment asa cum a reusit Ivan Aivazovsky….”, spunea V. Adasov.
     Ivan Konstantinovici Aivazovsky, membru in cinci Academii Europene (Stuttgart, Florenta, Amsterdam, Roma, Sankt Petersburg), medaliat al Legiunii de Onoare Franceze si despre care Delacroix si Turner vorbeau cu respect numindu-l geniu, este unul dintre cei mai interesanti artisti ai secolulul XIX.

     Aivazovsky s-a nascut intr-o familie armeana saraca din Teodosia (Crimeea), pe data de 17 iulie 1817. La 16 ani se inscrie in Academia Imperiala de Arte din Sankt-Petersburg, unde doi ani mai tarziu castiga medalia de aur cu lucrarea “ Studiu din aer asupra marii”. Opera va fi aleasa ulterior pentru a decora Palatul de Iarna.
     Vor urma alte medalii si premii cu ajutorul carora va pleca in Italia sa-si continue studiile astfel ca la numai 25 de ani cunoaste deja faima.
      In 1841 incepe o calatorie in mai multe tari printre care Italia, Portugalia, Spania, Franta, Anglia si Olanda participand la mai multe expozitii unde cunoaste gloria, la intoarcere fiind numit profesor al Academiei Imperiala de Arte.
        Totodata devine si atasat al Marinei avand astfel posibilitatea sa insoteasca flota rusa in misiuni. Vizitand astfel  Turcia, Grecia, Egiptul si America. Legaturile sale cu Marina Rusa vor fi foarte stranse, fiind venerat de aceasta intr-un mod fara precedent in istoria artei, amiralul Kornilov trimitind un escadron special de lupta de la Sevastopol pentru a-l felicita la a zecea aniversare a carierei artistice.
    Desi a participat la Razboiul Crimeii din 1853 – 1856, in mod surprinzator gasim reflectate putine scene in opera sa. In schimb, intalnim scene dramatice ce infatiseaza revolta grecilor din Insula Creta asupra dominatiei turcesti.

      Picturile sale apar in mod regulat in expozitiile italiene fiind elogiate in Monitorul de Arta, astfel incat Papa Grigore al XVI-lea cumpara lucrarea “Chaos” pentru a fi expusa la Vatican.
       A cheltuit multi bani in scopuri caritabile, in special pentru orasul sau natal unde a si deschis prima scoala de Arte in 1865.


     Ivan Aivazovsky moare pe data de 19 aprilie 1900, lasand in urma sa peste 6000 de lucrari, fiind inmormantat la biserica armeana St Sarkis din Teodosia.

                                                                              Ivan Shishkin  (1832 - 1898)

      Pentru a nu parasi Rusia va propun unul dintre marii peisagisti ai lumii, pictorul care a avut o traiectorie in mare masura identica cu cea a lui Ivan Aivazovsky, unul dintre membrii fondatori ai Societatii de Expozitii Artistice, Ivan Ivanovich Shishkin.


       Ivan Shishkin s-a nascut intr-o veche familie rusa la data de 25 ianuarie 1832 in orasul Yelabuga din regiunea Vyatka. La varsta de 12 ani tatal sau, de profesie comerciant, il trimite sa studieze la gimnaziul din Kazan, pe care il abandoneaza in 1856 pentru a se inscrie la scoala de pictura, sculptura si arhitectura din Moscova.


      La terminarea acesteia este admis la Academia Imperiala de Arte din Sankt Petersburg unde deasemenea castiga medalia de aur obtinand o bursa pentru a studia in Europa. Pleaca asadar in Elvetia si Germania continuandu-si studiile in Zurich, Dresda si apoi la Academia Belle Artes din Dusseldorf.

    La intoarcerea in Sankt Petersburg este admis membru al Societatii Ruse de Acuaristica si, cinci ani mai tarziu, membru al Academiei Imperiale de Arte unde va ocupa catedra de pictura din 1873 si pana la moarte.

       Concomitent Shishkin conduce si atelierul de pictura al Scolii Superioare de Arta din Sankt Petersburg.


      Lucrarile sale avand teme forestiere castiga notorietate participand la numeroase expozitii printre care la cele organizate de Academia Imperiala de Arta, la Paris in anii 1867 si 1878, Viena (1873), Moscova (1882), Nijni Novgorod (1896) etc.


     Detinand o casa in satul Vyra la sud de Sankt Petersburg, isi amenajeaza un atelier realizind aici si in imprejurimi multe dintre lucrarile sale. Moare subit pe data de 20 martie 1898 pe cand statea asezat in fata sevaletului fiind inmormantat in Cimitirul Tijvin la Manastirea Aleksandr Nevski din Sankt Petersburg.    Mare parte dintre lucrarile sale se regasesc in Muzeul Rus din Sankt Petrsburg si la Galeria Tretiakov din Moscova.

    Astronauta sovietica Lyudmila Zhuravlyova va numi planeta pitica pe care a descoperit-o in anul 1978, 3558 Shishkin, aducandu-i astfel un omagiu genialului pictor.