miercuri, 27 februarie 2013

Mari pictori ai lumii, Sir LAWRENCE ALMA TADEMA

    Sir Lawrence Alma Tadema, pictor olandez al epocii victoriene, a fost unul dintre cei mai de succes artisti din secolul al XIX-lea. Nu a existat salon victorian in care sa nu fi fost expusa si o lucrare a lui Tadema, totusi la cativa ani dupa moartea sa a fost dat uitarii.

 

 

 

     Laurens Tadema s-a nascut in Olanda in satul Dronrijp la 8 ianuarie 1836, al saselea copil al notarului Pieter Jilter Tadema.

 

 

 

     Nu se stie cu exactitate cand a fost adaugat si numele Alma, probabil la botezul acestuia.  

 

 

 

    Parintii lui au vrut ca el sa devina avocat si Laurens a fost inscris la gimnaziul din Leeuwarden. Insa dorinta lui Tadema a fost sa devina artist astfel ca va studia in paralel si pictura.

 

 

 

       Efortul fiind prea mare se imbolnaveste, medicii chiar prezicand ca va muri in scurt timp. 

 

 

 

    Mama lui a decis sa-si petreaca restul zilelor facand ceea ce ii placea cel mai mult, sa picteze. Din fericire isi revine in mod miraculos incepand astfel o noua perioada in viata sa.

 

 

  

    In 1851, Laurence a mers la Anvers pentru a studia la Academia Antwerp unde a avut ca profesori pe Gustave Wappers si Nicaise de Keyser. 

 

 

 

    Paraseste Academia in 1856, dar continua sa studieze arta si in paralel istoria Germaniei, Frantei si Belgiei sub indrumarea profesorului si arheologului Louis de Taye.

 

 

 

    Inspirat de cursurile de istorie va picta Faust si Margareta. 

 

 

 

 

    Se alatura studioului din Anvers in 1859 devenind elevul lui Henrik Liniile. Lucrarea Educatia copiilor lui Cloves va fi expusa devenind un succes.

 

 

 

   Din 1870 Alma Tadema se muta in Anglia unde va ramane pana la sfarsitul vietii si unde isi va schimba numele in Lawrence. 

 

 

 

    Devine unul dintre cei mai renumiti si bine platiti artisti din timpul sau, in 1879 fiind ales membru cu drepturi depline al Academiei Regale de Arte, iar in 1899 fiind numit cavaler de catre Regina Victoria. 

 

 

    Timp de saizeci de ani a dat publicului peste 400 de tablouri celebre, mare parte reprezentand maretia si decaderea Romei antice fiind totodata si un talentat constructor de instrumente muzicale. 

 

 

 

    Scene din opera sa au inspirat si au fost portretizate in fílmele Intoleranta, Ben Hur, Zece Porunci sau Cleopatra. Deasemeni in 1980 pianul proiectat de Tadema pentru Henry Marquand a fost vandut la licitatie pentru suma de 177.273 lire sterline.

 

 

 

 

     Cu toate acestea din 1911 popularitatea lui scade si constient fiind de declin demisioneaza de la Academie. 

 

 

 

    Un an mai tarziu pleaca la Weisbaden in Germania unde se imbolnaveste brusc si moare pe 25 iunie. Trupul sau a fost adus inapoi in Anglia si inmormantat in cripta St Pauls Cathedral din Londra alaturi de Millais, Holman Hunt si Leighton. 

 

 

 

   Dupa al doilea razboi mondial se bucura de popularitate, reputatia fiindu-i restaurata. 

 

 

 

    In 1973 Russell Ash ii scrie biografía, iar in 1990 Harry N. Abrams publica lucrarea “Sir Lawrence Alma-Tadema”, plina de culoare si continand fotografii ale celor mai importante opera ale artistului.