vineri, 8 februarie 2013

Scoala franceza de pictura (4) (Pierre Auguste Renoir, Jean - Antoine Watteau)
PIERRE AUGUSTE RENOIR

 

 

   Pierre-Auguste Renoir – pictor francez, artist grafic si sculptor, unul dintre fondatorii impresionismului – s-a nascut in 1841 la Limoges.

 

 

    Denumit pe drept “pictorul bucuriilor vietii”, Renoir picteaza cu pasiune pana in ultima clipa a existentei sale. 

 

 

   La 13 ani lucreaza deja ca pictor de portelanuri, mai tarziu picteaza evantaie si jaluzele, reusind sa stranga o suma de bani pentru a putea studia pictura. 

 

 

   Timpul liber il petrece la Luvru, unde copiaza lucrarile expuse in muzeu.

 

 

    Dupa un scurt timp petrecut in scoala pictorului Charles Gleyre, in 1862 este admis in Academie des Beaux-Arts din Paris.

 

 

   Renoir a avut primul succes in 1864, atunci cand unul dintre tablourile sale a trecut printr-o selectie riguroasa si a fost expus la Salon, o expozitie anuala de arta publica.

 

 

   Cariera a fost intrerupta intre anii 1870-1871, atunci cand el a fost recrutat in armata in timpul razboiului franco-prusac, care se incheie o infrangere zdrobitoare a Frantei.

 

 

   Picturile din 1869 si 1870 au componentele esentiale ale picturii impresioniste. 

 

 

 

   Renoir isi cauta apoi in mod deliberat o mai mare claritate a imaginilor folosind un strat subtire de vopsea, lucrari atasate apoi tot la perioada impresionista: “Loja” (1874), “Calea prin iarba”(1875),”Le Moulin de Galette”(1876),”Swing”(1876),”Portretul lui Jeanne Samary”(1877).

 

 

 

 

   Dupa un accident vascular cerebral in 1912, Renoir a fost limitat la un scaun cu rotile, dar a continuat sa picteze cu o pensula care era legata intre degete de asistenta.

 

 

 

   In ultimii ani ai vietii, Renoir a castigat faima si recunoasterea universala.

 

 

 

 In 1917, cand “Umbrelele” a fost expusa la Londra, sute de artisti britanici si amatori de pictura i-au trimis o felicitare pe care scria: “Din momentul in care lucrarea ta a fost plasata pe o pozitie de egalitate cu lucrarile vechilor maestri, avem bucurie prin faptul ca al nostru contemporan a luat locul cuvenit in pictura europeana.”

 

 

 

 

 

   In 1919 viziteaza Luvru, unde pictura lui ” Madame Charpentier “este expusa.

   Pe 3 decembrie 1919, Pierre-Auguste Renoir a murit in Qana de pneumonie, la varsta de 78 de ani.

 

 

 

   In onoarea lui Renoir a fost numit un crater de pe Mercur.

 

 

 

 

 

JEAN - ANTOINE WATTEAU

 

 

  

   Geniu al picturii baroc franceze, Jean-Antoine Watteau s-a nascut la Vallencianes in 10 septembrie 1684, fiind al doilea dintre cei patru copii ai comerciantului de ceramica Jean Philippe Watteau si al Leordenoisei Michelle.

 

 

   La varsta de zece ani Watteau intra ucenic la Jaques Albert, pictor renumit din oras, insa la moartea acestuia, in 1702, pleaca la Paris. 

 

 

  Aici, fara protectie si resurse si hotarat sa se autointretina, Jean-Antoine se angajeaza la pictorul Metayer, care insa nu-l poate plati, plecand apoi la un producator de vopsele din Pont Notre Dame.

 

 

   Primind de la acesta echivalentul a doar trei lire sterline pe saptamana si supa in fiecare zi, Watteau il paraseste si intra ucenic la atelierul lui Claude Gillot, ia contact cu lumea teatrala si inalta societate pariziana ce-l va inspira mai tarziu in operele sale.

 

 

   Respins la concursul pentru Prix-ul de la Roma, se intoarce in 1709 in orasul natal unde picteaza scene din viata hanurilor si, deasemenea, cu soldati, inspirat din barocul olandez.

 

 

   Watteau se intoarce doi ani mai tarziu la Paris reluand contactele cu lumea teatrala, pictand diverse personaje si scene de teatru pentru care obtine sume importante de bani.

 

 

   La a doua incercare, Watteau este admis in 1712 la Academie pentru care trebuie sa realizeze o lucrare, donand cinci ani mai tarziu tabloul “Imbarcarea pentru insula Citirea”.

 

 

 

   Avand probleme de sanatate, pleaca in 1719 la Londra pentru a-l consulta pe doctorul Richard Mead, mare admirator al sau, insa nu are loc nicio ameliorare a bolii astfel ca se intoarce in Franta.

 

 

   Dupa cateva luni petrecute la Paris, se stabileste la mosia lui Philippe Le Fevre, prieten al tatalui sau din Nogent sur Marne, murind aici de tuberculoza la data de 18 iulie 1721 in bratele prietenului sau Gersain Antoine.

 

 

 

    Cu Watteau, unul dintre cel mai vechi pictor al stilului rococo, incepe un nou gen, cel al “festivalurilor galante”.

 

 

 

 

   Lucrarea “Surpriza”, realizata in anul 1718, a fost vanduta la licitatie in data de 8 iulie 2007 pentru suma de 15 milioane euro, reprezentand un record pentru un tablou Watteau.

 

 

 

    Astazi pot fi admirate peste 65 de tablouri ale artistului in toate marile muzee ale lumii.

  

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu