Guernica, simbol al luptei impotriva razboiului
Au fost necesare doar cinci ore pentru ca aviatia germana sa distruga aproape in totalitate oraselul basc, Guernica.
Desi von Richtofen, comandantul Legiunii Condor, a ordonat distrugerea podului si a soselei situate la estul localitatii, avioanele germane (si italiene), bombardeaza in dupa amiaza zilei de 26 aprilie 1937 orasul. Atacul a fost cu atat mai barbar deoarece s-a produs lunea in zi de targ cand oraselul era intesat de localnici si locuitori din imprejurimi. Facand sute de victime, marea majoritate femei si copii, in urma atacului, culmea ironiei exact podul principala tinta, ramane in piciore, avand doar mici avarii. Bilantul oficial este de 1654 de morti si peste 800 de raniti.
Este considerat crima de razboi deoarece Guernica nu dispunea de tinte militare ci doar de populatie civila.
Insa Guernica reprezinta un simbol deoarece aici regii Castiliei si apoi cei ai Spaniei mergeau sa depuna juramantul prin care respectau forurile basce.
Franco ordona direct acest atac comandantului german.
Dupa proclamarea republicii in 1931 cand partidele anti - monarhiste au castigat majoritatea voturilor, iar regele Alfonso al XIII-lea fuge din tara, si pe fondul Marii Crize, noul guvern nu poate rezolva problemele tarii iar populatia este tot mai nemultumita. In acest context in 1936 izbucneste Razboiul Civil Spaniol intre nationalistii condusi de Franco si sprijiniti de Germania, Italia si Portugalia, si unionisti sprijiniti de URSS si Mexic. Razboiul dureaza pana in 1939 fiind preambulul celui de-al doilea razboi mondial, cand Franco preia puterea. In 1977 Franco moare, Spania revenind la monarhie, iar in 1977 presedintele german, Roman Herzog, a cerut scuze publice tuturor victimelor atacului pentru acest act barbar.
La scurt timp dupa bombardament, Picasso produce pictura cu acelasi nume si devenita ulterior simbol al pacii. De dimensiuni impresionante, 349,3 x 776,6 cm si fiind considerata de multi un puzzle, lucrarea a calatorit mult intre muzeele din Europa si SUA. Desi expusa mult timp la Muzeul de Arta Moderna din New York, lucrarea dupa ce a fost restaurata, revine in 1981 la Muzeul Prado din Madrid, iar din 1992 se afla la Muzeul Reyna Sofia.
Desi este revendicata atat de Tarea Bascilor cat si de Muzeul Prado, este invocata mereu starea fragila.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu