joi, 28 februarie 2013

Culori, lumini si umbre in pictura americana ( Jackson Pollock, John Singer Sargent )

Jackson Pollock

 

 

 

 

    Pioner al expresionismului abstract, Jackson Pollock s-a nascut la Cody, Wyoming, in 28 ianuarie 1912, fiind al cincilea copil al lui Leroy si Stella May Mc Clure.

 

 

 

 

   Copilaria si adolescenta si-a petrecut-o in Arizona si California plecand apoi la New York in 1929 pentru a studia pictura cu Thomas Hart Benton la Art Studente League.

 

 

 

   In aceasta perioada de formare a cunoscut pictura muralista mexicana, fiind influentat de pictorii Orozco, Rivera si Siqueras.

 

 


 

    Din 1938 incepe sa se intereseze de pictura abstracta inspirandu-se in lucrarile sale din lumea indienilor americani.

 

 

 

    In urma unei depresii avuta in 1935 incep problemele cu alcoolul, fiind ulterior dat afara de la Federal Art Project institut al Works Progress Administration, unde lucra, fiind internat in spitalul White Plains. 

 

 

 

    Iesind dupa patru luni din spital, Pollock se imprieteneste cu John Graham, director la Metropolitan Museum of Art din New York care ii face cunostinta cu pictorita Lee Krasner ce ulerior va avea o mare influenta asupra operei sale. 

 

 

 

   Jackson si Lee s-au casatorit in 1945, stabilindu-se in Long Island.

 

 

 

   Expune de mai multe ori la galeria The Art of This Century, a cunoscutei colectionare de arta Peggy Guggenheim, unde se bucura de un succes imens.

 

 

 

    Din anul 1950 reincep problemele cu alcoolul, iar in seara zilei de 11 august 1956 Pollock moare pe loc intr-un accident de circulatie, fiind inmormantat in Springs.

 

 

 

 

   La cateva luni de la moartea sa Muzeul de Arta Moderna din New York a organizat o expozitie retrospectiva, iar incepand cu anii 60 Pollock a fost recunoscut ca fiind una dintre cele mai importante figuri ale picturii americane.

 

 

 

   Au din nou loc expozitii retrospective organizate in 1967 de acelasi muzeu, iar in 1998 si 1999 de muzeele Moma si Tate din Londra.

 

 

 

    Ed Harris regizeaza in 2000 filmul biografic “Pollock”, Marcia Gay Harden castigand Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar, interpretand rolul sotiei, Lee Krasner.

 

 

 

   Pictura Nr.11, 1952 a lui Pollock a fost cumparata in 1973 de guvernul australian pentru Galeria Nationala din Australia pentru suma de 1,3 milioane dolari, fiind cel mai mare pret platit vreodata pentru o pictura moderna la acea vreme. 

 

 

 

    Si astazi tot Pollock detine recordul, un afacerist german cumparand in 2006 pictura Nr.5, 1948 de la producatorul de film si muzica David Geffen, platind suma de 140 milioane dolari. 

 

 

 

   Inainte recordul era detinut de portretul Adelei Block Baver a lui Gustav Klimt pentru care s-a platit in 2004 suma de 136 milioane dolari.

 

 

 John Singer Sargent

 

 

 

   John Singer Sargent, fiul unui medic american, s-a nascut la Florenta in 1856.

 

 

 

    A studiat pictura in Italia si Franta, facand apoi senzatie la Salonul din Paris in anul 1884 cu lucrarea “Madame Gautreau”. 

 

 

 

   Expusa ca “Madame X”, pictura a fost considerata erotica si provocatoare, iar in urma scandalului iscat Sargent se muta in Anglia. 

 

 

 

   Alegerea nu a fost intamplatoare, el trimitand anterior o serie de picturi ce au fost expuse la Royal Academy, fiind incurajat sa se stabileasca in aceasta tara.

 

 

 

    Aici, dupa ce picteaza o serie de personalitati, Joseph Chamberlain (1896), Frank Swettenham (1904), Henry James (1913), va fi considerat unul dintre portretistii de frunte ai epocii. 

 

 

 

 

    Este ales asociat al Academiei Regale in 1894, iar trei ani mai tarziu membru cu drepturi depline.

 

 

 

   In toata aceasta perioada face mai multe vizite in SUA unde realizeaza o serie de picturi decorative pentru cladiri publice, cum ar fi Biblioteca Publica din Boston (1890) si Muzeul de Arte Frumoase (1916).

 

 

 

 

Din 1907 se dedica peisagisticii si sculpturii calatorind la Venetia, Tirol, Corfu, Montana si Florida, fiecarei destinatii oferindu-i comori picturale.

 

 

 

   Moare pe 14 aprilie 1925, fiind inmormantat in Cimitirul Brooklyn langa Woking, Surrey, lasand in urma sa 900 de tablouri in ulei, peste 2000 de acuarele precum si nenumarate schite si desene in carbune.

 

 

    Majoritatea lucrarilor se afla in muzeele americane, 83 dintre ele fiind cumparate numai de Muzeul Brooklyn.

 

 

 

    Asher Werheimer, un bogat comerciant evreu cel ce a platit cea mai mare suma artistului pentru a-i imortaliza familia in mai multe portrete, va dona lucrarile la randul sau Galeriei Nationale.

 

 


 

   Dupa o lunga perioada de dizgratie, popularitatea lui Sargen creste constant incepand cu anul 1960. 

 

 

    Lucrari ale sale vor fi expuse la Muzeul de Arte Frumoase din Boston, National Gallery of Art din Washington, Galeria Nationala din Londra, inclusiv o expozitie retrospectiva la Muzeul Whitney de Arta Americana.

 

 

 

   Portretul lui Louis Stevenson si sotia a fost vandut in 2004 pentru 8,8 milioane de dolari fiind cumparat de magnatul Steve Wynn pentru Las Vegas Casino. 

 

 

 

    Tot in 2004, Grupul cu umbrele a fost vandut cu 23,5 milioane dolari, desi fusese estimat de casa Sothebys la doar 12 milioane.

 

 


 


 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu