luni, 11 februarie 2013

Vizita in Tara Bascilor




Bilbao

 

 

    Cel mai mare oras al Tarii Bascilor (avand capitala la Vitoria) si al saselea oras al Spaniei cu o populatie de aproximativ un milion de locuitori, Bilbao se afla in nordul Peninsulei Iberice pe malul Golfului Vizcaya.

 

 

 

    Desi Vidal Lablache mentinoeaza in atlasul sau din 1895 prezenta bascilor printre primii locuitori ai Peninsulei Iberice, Bilbao a fost fondat abia in anul 1300.

 

 

 

    Insa unii istorici identifica Bilbao cu Amanum Portus fondat de Plinio sau cu Flaviobriga fondat de Claudio Ptolomeo.

 

 

 

    Fondatorul orasului este Diego Lopez V de Haro, care la 15 iunie 1300 il mentioneaza in “Cartea Orasului” din Valladolid , fiind apoi confirmat la 4 ianuarie 1301 de catre regele Ferdinand al IV-lea al Castillei si Burgosului. 

 

 

 

   Are loc insa si o a doua fondare a orasului in 1310 de catre Maria Daiz de Haro, nepoata lui Diego Lopez.

 

 

 

   In 1443 se construieste biserica Sf. Anton, unul dintre edificiile cele mai vechi ale orasului, unde in 1483 regina Isabell I de Castilla isi depune juramantul.

 

 

 

    La 21 iunie 1511, regina Juana I de Castilla aproba construirea “Consulatului de Bilbao, Casei de Comert si Curtii de terenuri, afaceri si a marii”, institutia cea mai influenta a orasului timp de mai multe secole.

 

 

 

    Institutia are competenta asupra raurilor Nervion si Ibaizabal, regularizand comertul, precum si a lucrarilor de imbunatatire si intretinere, precum si a marii.

 

 

 

    Datorita consulatului, Portul Bilbao a ajuns unul dintre cele mai importante din Spania.

 

 

 

 

    In 1631 Bilbao a fost desemnat capitala a Tarii Bascilor, titlu ce a apartinut orasului Bermeo pana la acea data.

 

 

 

 

    Desi in Razboiul de Independenta dintre 1808-1813 francezii au ocupat mai multe teritorii basce insa nu si Bilbao, orasul a fost jefuit in repetate randuri, aici infiintandu-se o garnizoana condusa de generalul Jean Jaques Avril.

 

 

 

    Cazand in dizgratiile lui Napoleon, acesta a fost inlocuit cu colonelul Bord, care a avut ca intentie alipirea totala a Tarii Bascilor la Franta.

 

 

 

   La putin timp incep razboaiele carliste, Bilbao fiind unul dintre obiectivele importante ale acestora, insa in 1838 generalul Tomas de Zumalacarregui este ranit in apropiere de Begona si invins. 

 

 

 

   Anul urmator orasul rezista unui al doilea asediu, Baldomero Espartero invingand pe carlisti in lupta de la Luchana. 

 

 

 

   Rezistand si celui de al treilea razboi carlist din 1872, Bilbao infloreste din punct de vedere economic, perioada in care este construita calea ferata, este fondata Banca de Bilbao (embrion pentru actuala BBVA), precum si aparitia bursei. Se dezvolta un numar important de uzine siderurgice si fabrici, sunt construite diverse palate, spitale precum si Teatrul Arriaga.

 

 

 

   Si in Razboiul Civil Bilbao a fost important, orasul fiind bombardat in dese randuri de avione sau forte navale franchiste. La terminarea razboiului, orasul isi reia dezvoltarea industriala fiind construit aeroportul. Acest lucru atrage o emigratie masiva a populatiei din celelalte regiuni ale Spaniei marcata inca de razboi. In aceasta atmosfera s-a nascut la 31 iulie 1954 in Bilbao, Euskadi Ta Askatarana (ETA), organizatie terorista nationalista.

 

 

 

  Astazi in Bilbao pot fi vizitate numeroase constructii emblematice (Palatul Euskalduna, Palatul Chavarri, Palatul Deputatilor, Teatrul Arriaga, Teatrul Campus Eliseos, Muzeul Guggenheim, Universitatea, Catedrala Santiago de Bilbao, Biserica Sf. Anton, etc.), muzee (Guggenheim, Belle Arte, Maritim, Arheologic, etc.). In Bilbao au loc anual festivaluri de muzica (Bilbao BBK Live, Bilbao Distrito Jazz el Bilbao Ars Sacum), sau film (Zinebi). 

 

 

 

   In Bilbao se poate ajunge terestru, orasul fiind conectat la autostrada A8, cu avionul sau cu vaporul din Portsmouth.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu