miercuri, 6 februarie 2013

In vizita la Manastirea Nechit






      Înconjurată de dealuri împădurite, Mănăstirea Nechit se afla într-o poiană la marginea satului Nechit, aparţinând comunei Borleşti din judeţul Neamţ.

 

 

 

      Obarsiile acestei manastiri ne duc in vremuri indepartate. Locul a fost ales de sihastrul Nechita in jurul caruia s-au adunat mai multi credinciosi. Acesta construieste o biserica de lemn in anul 1399 luand viata astfel Schitul Nechit

 

 

 

     Documentele vremii ne arata ca inca din sec. XIV-lea pe Valea Nechitului s-au constituit mai multe asezari de tip rural.

 

 

 

      Schitul Nechit este mentionat intr-o serie de documente datate intre anii 1399 – 1418 si care apartineau unui anume Huba, stapan de terenuri in acele locuri. Si in hristovul domnesc aflat la curtea domnitorului Alexandru cel Bun din anul 1419 este mentionat Schitul Nechit ca fiind amplasat pe Campul lui Dragos. Traditia ne spune ca Stefan cel Mare dupa ce a ridicat Manastirea Tazlau in anul 1497 aflata in apropiere, ar fi luat calugari din Nechit.

 

 



      Primele decenii ale secolului XIX gasesc Schitul Nechit in ruina si uitare. Insa constructia unei biserici de zid in locul celei vechi din lemn, a unei clopotnite si catorva chilii in perioada 1864 – 1875, fac sa renasca viata monahala. In anul 1948 parintele Zenovie Ghidescu vine aici ca staret, stradania acestuia fac din asezamantul monahal unul prosper.

 

 

 

     Insa in anul 1960 autoritatile il inchid in mod abuziv, fiind redeschis in 1972 de doar doi calugari, unul dintre acestia fiind parintele Zenovie. Biserica mare va fi refacuta in intregime intre anii 1976 – 1979, fiind pictata in stil neobizantin de maica Viorica Cretu de la Manastirea Prislop.

 

 

 

     In 1990 se mareste edificiul construindu-se o noua aripa ce va fi pictata de pictorul Mihai Chiuiaru intre anii 1991 – 1992. Cativa ani mai tarziu se finalizeaza si constructia noului turn clopotnita ce adaposteste si un paraclis cu hramul “Sfintilor Imparati Constantin si Elena”.

 

 

 

     Staretul manastirii, Arhimandrit Zenovie Grigore, aduce in 2004 din Insula Corfu papucul Sfantului Spiridon ca un dar al asezamantului ortodox de acolo pentru Manastirea Nechit.

 

 

 

     Astazi manastirea numara 15 monahi toti absolventi de seminar sau institut teologic. Asezamantul monahal mai cuprinde Casa Pelerinului, o cladire de lemn cu trei etaje, chilii si anexe gospodaresti.

     La Manastirea Nechit se poate ajunge din soseaua Roznov – Moinesti.

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu