duminică, 3 noiembrie 2013

Palatul Vaux-le-Vicomte









     Capodopera a sec. XVII, Palatul Vaux le Vicomte se afla în apropiere de orașul francez Maincy (Seine-et-Marne).  

 






     Dupa ce cumpara in 1641 domeniul Vaux le Vicomte si un mic castel, Nicolas Fouquet il transforma douazeci de ani mai tarziu intr-o bijuterie baroca la constructia caruia s-a folosit pentru prima data o echipa mixta. Fouquet a apelat la arhitectul Louis Le Vau, pictorul Charles Le Brun, respectiv peisagistul André Le Nôtre.  Palatul in sine a fost realizat in timp record pentru acea perioada, de numai cinci ani.   Pentru conturarea gradinii a fost necesara deturnarea unui rau.  











      La scurt timp dupa terminarea lucrarilor palatul a fost vizitat rand pe rand de cardinalul Mazarin, Regina Mama, Monsieur sau Ludovic al XIV-lea. Fouquet va organiza o petrecere la 12 iulie 1661 in cinstea reginei Angliei, iar o luna mai tarziu la 17 august in onoarea regelui Ludovic al XIV-lea.  Programul de festivitati a fost atat de faustuos incat a provocat invidia regelui acesta ordonand arestarea lui Fouquet fiind acuzat de deturanare de fonduri. 

 











     

  Artistii care au lucrat la palat au fost angajati la Versailles,  iar aproape toate bunurile confiscate de rege.  Nu numai tapiseriile, mobilierul, tablourile, cărțile si covoarele au intrat in posesia lui Ludovic al XIV-lea ci chiar si portocalii.  

 

 





      

      I-au trebuit aproape zece ani doamnei Fouquet sa recupereze din bunuri. Aceasta impreuna cu fiul ei va continua sa locuiasca in palat. Insa acesta moare astfel ca Vaux de Vicomte va fi vandut in 1705. Astfel intra in posesia maresalului de Villars, important comandant militar care cumpara proprietatea fara sa o fi vizitat anterior.  Fiul acestuia o vinde ducelui de Praslin in 1764, urmasii acestuia pastrand-o o perioada de un secol desi aproximativ treizeci de ani a fost abandonata.

 











      Ajuns in paragina, domeniul Vaux le Vicomte va fi vandut la licitatie in anul 1875, fiind adjudecat de Alfred Sommier.  Acesta incepe imediat restaurarea palatului si respectiv a gradinilor astfel ca domeniul va redobandi splendioarea initiala. Copiii au continuat activitatea tatalui si dupa moartea acestuia, iar astazi domeniul este administrat de uramasi.

 






      Proprietarii de astazi Patrice și Cristina de Vogue, susținuti de copiii lor, Jean-Charles, Alexandre și Ascanio, continue munca  începuta acum 140 de ani.












    Recunoscut ca un monument istoric, Palatul Vaux le Vicomte este deschis pentru public in mod regulat. 

 











    Castelul poate fi vazut in filmul: "Omul cu masca de fier", in cateva episoade ale serialului "Revolutie" (despre Razboiul de Independenta american), James Bond, etc. sau la evenimente mondene precum Australia Next Top Model.

 




 


duminică, 27 octombrie 2013

Orense, orasul natal al bunei mele prietene, Maria Jose Fernandez







    Al treilea oras al Galiciei dupa Vigo si La Coruña, Orense este capitala provinciei cu acelasi nume. Se afla situat in nord-vestul Spaniei.

 

 



 

    Orasul are putin peste o suta de mii de locuitori si este traversat de raul Miño.

 

 


 




 

    Primele mentiuni despre Orense apar in perioada romana, pe atunci orasul purtand numele de Auriense (Orasul de aur), datorita abundentei acestui metal in zona. Osasul devine important si datorita podului construit de romani peste raul Miño si a apelor termale de la Burgas.

 

 



 

    A urmat apoi perioada svaba, cand vizigotii au construit prima biserica in cinstea Sf. Martin de Tours, patronul orasului. 

 

 



 

    In anul 716 orasul va fi distrus de mauri fiind reconstruit de Alfonso III de Asturia in 877. Invaziile nordicilor precum si ale arabilor condusi de Al - Mansur fac ca orasul sa fie din nou distrus. Orense va fi inca o data reconstruit in sec. XI de catre Sancho II si sora sa Doña Elvira, un secol mai tarziu, devenind un important centru de servicii.

 

 

    Alte evenimente importante din viata orasului in Evul Mediu ar fi: ocupatia de catre Ducele de Lancaster  care a fost proclamat rege al Castiliei Orense, sau revolta din 1468.

     Secolele XVII-XVIII sunt caracterizate de linistea intrerupta doar de unele lucrari ale Bisericii sau de aparitia iezuitilor.

    

 

    În secolul al XIX-lea , Orense este un oraș mic, populat în mare parte de către nobili si artizani. 

 

 

    Constructia caii ferate Villacastin - Vigo  va strabate Orense devenind un oras comercial si administrativ, perioada in care se va consolida o noua clasa, burghezia.

 

 



 

    Dupa Razboiul Civil, numarul populatiei creste substantial astfel ca se dezvolta sectorul de constructii si apar noi cartiere.

    

 

    În prezent Orense este o rețea de comunicații importanta fiind strabatut de autostrazile de Santiago, Ponferrada si Lugo, precum si de caile ferate de mare viteza de Santiago , Madrid și Vigo.

 

 

    Turismul banear ocupa si azi un loc de frunte datorita apelor termale abundente din zona. Bazine de la Chavasqueira, Tinteiro, Burga do Muiño, Outariz Burgas sau La Plata atragand multi turisti.

 

 

     Ca atractii pot fi enumerate si: Carnavalul Entroido din luna februarie caracterizat prin originalitatea costumelor, a produselor alimentare din zona sau a papusilor confectionate de copiii,  Sarbatoarea Fatima din 13 mai,  Festivalul Mats din luna mai si a lui feerie de flori,  Festivalul de Corpus din luna iunie la care bataile cu flori, artificiile sau concertele in aer liber ocupa un loc de frunte,  Sărbătoarea Sf. James din 25 iulie in cartierul El Puente, Fiesta de los Remedios din septembrie  sau Festivalul Magosto, sarbatoare traditionala a unor orase din Galicia unde castanele si vinul nou sunt atractia principala. La aceasta sarbatoare se obisnuieste un pelerinaj la munte, unde abunda gratarele cu carne de porc, carnati si castane. 

 

 

     Orasul Orense este infratit cu Vila Real din Portugalia, Tlalnepantla de Baz din Mexic si Quimper din Franta.

 





 

    O parte dintre fotografiile postate sunt facute de Maria Jose (foto), pentru care ii multumesc.