duminică, 27 octombrie 2013

Orense, orasul natal al bunei mele prietene, Maria Jose Fernandez    Al treilea oras al Galiciei dupa Vigo si La Coruña, Orense este capitala provinciei cu acelasi nume. Se afla situat in nord-vestul Spaniei.

 

  

    Orasul are putin peste o suta de mii de locuitori si este traversat de raul Miño.

 

 


 
 

    Primele mentiuni despre Orense apar in perioada romana, pe atunci orasul purtand numele de Auriense (Orasul de aur), datorita abundentei acestui metal in zona. Osasul devine important si datorita podului construit de romani peste raul Miño si a apelor termale de la Burgas.

 

  

    A urmat apoi perioada svaba, cand vizigotii au construit prima biserica in cinstea Sf. Martin de Tours, patronul orasului. 

 

  

    In anul 716 orasul va fi distrus de mauri fiind reconstruit de Alfonso III de Asturia in 877. Invaziile nordicilor precum si ale arabilor condusi de Al - Mansur fac ca orasul sa fie din nou distrus. Orense va fi inca o data reconstruit in sec. XI de catre Sancho II si sora sa Doña Elvira, un secol mai tarziu, devenind un important centru de servicii.

 

 

    Alte evenimente importante din viata orasului in Evul Mediu ar fi: ocupatia de catre Ducele de Lancaster  care a fost proclamat rege al Castiliei Orense, sau revolta din 1468.

     Secolele XVII-XVIII sunt caracterizate de linistea intrerupta doar de unele lucrari ale Bisericii sau de aparitia iezuitilor.

    

 

    În secolul al XIX-lea , Orense este un oraș mic, populat în mare parte de către nobili si artizani. 

 

 

    Constructia caii ferate Villacastin - Vigo  va strabate Orense devenind un oras comercial si administrativ, perioada in care se va consolida o noua clasa, burghezia.

 

  

    Dupa Razboiul Civil, numarul populatiei creste substantial astfel ca se dezvolta sectorul de constructii si apar noi cartiere.

    

 

    În prezent Orense este o rețea de comunicații importanta fiind strabatut de autostrazile de Santiago, Ponferrada si Lugo, precum si de caile ferate de mare viteza de Santiago , Madrid și Vigo.

 

 

    Turismul banear ocupa si azi un loc de frunte datorita apelor termale abundente din zona. Bazine de la Chavasqueira, Tinteiro, Burga do Muiño, Outariz Burgas sau La Plata atragand multi turisti.

 

 

     Ca atractii pot fi enumerate si: Carnavalul Entroido din luna februarie caracterizat prin originalitatea costumelor, a produselor alimentare din zona sau a papusilor confectionate de copiii,  Sarbatoarea Fatima din 13 mai,  Festivalul Mats din luna mai si a lui feerie de flori,  Festivalul de Corpus din luna iunie la care bataile cu flori, artificiile sau concertele in aer liber ocupa un loc de frunte,  Sărbătoarea Sf. James din 25 iulie in cartierul El Puente, Fiesta de los Remedios din septembrie  sau Festivalul Magosto, sarbatoare traditionala a unor orase din Galicia unde castanele si vinul nou sunt atractia principala. La aceasta sarbatoare se obisnuieste un pelerinaj la munte, unde abunda gratarele cu carne de porc, carnati si castane. 

 

 

     Orasul Orense este infratit cu Vila Real din Portugalia, Tlalnepantla de Baz din Mexic si Quimper din Franta.

 

 

    O parte dintre fotografiile postate sunt facute de Maria Jose (foto), pentru care ii multumesc. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu