duminică, 3 noiembrie 2013

Palatul Vaux-le-Vicomte

     Capodopera a sec. XVII, Palatul Vaux le Vicomte se afla în apropiere de orașul francez Maincy (Seine-et-Marne).  

 


     Dupa ce cumpara in 1641 domeniul Vaux le Vicomte si un mic castel, Nicolas Fouquet il transforma douazeci de ani mai tarziu intr-o bijuterie baroca la constructia caruia s-a folosit pentru prima data o echipa mixta. Fouquet a apelat la arhitectul Louis Le Vau, pictorul Charles Le Brun, respectiv peisagistul André Le Nôtre.  Palatul in sine a fost realizat in timp record pentru acea perioada, de numai cinci ani.   Pentru conturarea gradinii a fost necesara deturnarea unui rau.        La scurt timp dupa terminarea lucrarilor palatul a fost vizitat rand pe rand de cardinalul Mazarin, Regina Mama, Monsieur sau Ludovic al XIV-lea. Fouquet va organiza o petrecere la 12 iulie 1661 in cinstea reginei Angliei, iar o luna mai tarziu la 17 august in onoarea regelui Ludovic al XIV-lea.  Programul de festivitati a fost atat de faustuos incat a provocat invidia regelui acesta ordonand arestarea lui Fouquet fiind acuzat de deturanare de fonduri. 

      

  Artistii care au lucrat la palat au fost angajati la Versailles,  iar aproape toate bunurile confiscate de rege.  Nu numai tapiseriile, mobilierul, tablourile, cărțile si covoarele au intrat in posesia lui Ludovic al XIV-lea ci chiar si portocalii.  

 

 

      

      I-au trebuit aproape zece ani doamnei Fouquet sa recupereze din bunuri. Aceasta impreuna cu fiul ei va continua sa locuiasca in palat. Insa acesta moare astfel ca Vaux de Vicomte va fi vandut in 1705. Astfel intra in posesia maresalului de Villars, important comandant militar care cumpara proprietatea fara sa o fi vizitat anterior.  Fiul acestuia o vinde ducelui de Praslin in 1764, urmasii acestuia pastrand-o o perioada de un secol desi aproximativ treizeci de ani a fost abandonata.

       Ajuns in paragina, domeniul Vaux le Vicomte va fi vandut la licitatie in anul 1875, fiind adjudecat de Alfred Sommier.  Acesta incepe imediat restaurarea palatului si respectiv a gradinilor astfel ca domeniul va redobandi splendioarea initiala. Copiii au continuat activitatea tatalui si dupa moartea acestuia, iar astazi domeniul este administrat de uramasi.

 


      Proprietarii de astazi Patrice și Cristina de Vogue, susținuti de copiii lor, Jean-Charles, Alexandre și Ascanio, continue munca  începuta acum 140 de ani.
    Recunoscut ca un monument istoric, Palatul Vaux le Vicomte este deschis pentru public in mod regulat. 

     Castelul poate fi vazut in filmul: "Omul cu masca de fier", in cateva episoade ale serialului "Revolutie" (despre Razboiul de Independenta american), James Bond, etc. sau la evenimente mondene precum Australia Next Top Model.

 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu