sâmbătă, 13 septembrie 2014

Epoca victoriana, Hellen Allingham


    Helen Mary Elizabeth Paterson s-a nascut la 26 septembrie 1848 nu departe de Burton on Trent, in Swadlincote, un mic sat din Derbyshire, Anglia.

  

 


     Este cea mai mare dintre cei sapte copii ai medicului Alexander Henry Paterson, si  a lui Mary Chance Herford, fiica unui negustor de vinuri din Manchester.

  

    La nici un an de la nasterea ei, familia s-a mutat in Cheshire, la Altrincham unde tatal a deschis un cabinet medical. Datorita unei epidemii, cand Helen avea treisprezece ani, atat tatal cat si Isabel, sora de trei ani, au murit. Apar  probleme financiare, si se vor muta din nou la familia tatalui in  Birmingham.

  

 

   Aici Helen este incurajata de bunica materna  Sarah Smith Herford, dar mai ales de matusa Laura Herford, ambele artiste, sa urmeze pictura. Se inscrie la Scoala de Design Birmingham unde studiaza trei ani, apoi din 1867 urmeaza Școala Națională de Formare in Artă din Londra. Multi maestri au fost atrasi de aceasta scoala, Helen fiind influentata de Frederick Walker, Sir Frederick Leighton, și Sir John Everett Millais, co-fondator al mișcării prerafaelită.

  

 

    Desi studiile sunt gratuite, incepe sa lucreze ca illustrator pentru asi acoperi cheltuielile cotidiene si de cazare. Incepe sa picteze carti de copii si pentru periodice, iar in 1872 renunta la scoala.

 

 

 

     In 1874 realizeaza douasprezece ilustratii pentru romanul lui  Thomas Hardy, “Departe de Madding Crowd” și pentru o serie de romane a Julianei Ewing.

  

 

    Urmeaza apoi cursurile serale la Scoala Slade de Arte Plastice unde o va cunoaste pe Kate Greenaway de care va lega o frumoasa prietenie. Intra astfel in contact cu multi scriitori și artiști proeminenți din Londra printre care si  renumitului poet și editor al revistei Fraser, William Allingham cu care, desi mult mai in varsta, se va casatori pe 22 august 1874. Se vor muta in Trafalgar Square, Chelsea pentru ca  William sa fie mai aproape de cel mai bun prieten, filosoful octogenar Carlyle. Scapata de grijile financiare, Helen renunta la grafica si se intoarce la prima dragoste, acuarela incepand sa picteze zonele rurale din imprejurimi.

 

     Cei trei copii,  Gerald Carlyle (avand numele in cinstea marelui filozof), nascut in noiembrie 1875, Eva Margaret (Every), nascuta in februarie 1877 si Henry William nascut in 1882 nu o vor impedica sa-si continue cariera in arta.

  

 


    Dupa moartea filozofului Carlyle in 1881, hotarasc sa paraseasca Londra si se vor muta intr-un mic catun, Sandhills in Witley din Surrey castigand aici reputatia de a picta cabane.

  

 

      Anii petrecuti la  Sandhills au fost prolifici atat pentru Helen care a fost invitata la Londra pentru a expune, cat si pentru William. 

  

 

     Sanatatea tot mai precara a lui William dar si pentru a asigura educatia copiilor fac ca familia sa se reintoarca la Londra in 1888. S-au mutat în Hampstead, dar Helen a continuat sa faca calatorii  înapoi la Surrey și Kent cu trenul pentru a picta. Un an mai tarziu in noiembrie 1899, William moare. 

  

 

    Ramasa cu putini bani, Helen se apleaca mai mult asupra picturii iar un an mai tarziu este admisa la Societatii Regale de Acuarele. In anii ce au urmat Helen a continuat sa se dedice familiei si picturii calatorind adesea in Irlanda, Franța și Veneția pentru a gasi noi subiecte.

  

 

      Au urmat apoi colaborari cu Marcus B. Huish pentru o carte despre viața la țară engleză, cu fratele ei Arthur Paterson pentru o carte intitulata "casele de Tennyson", editand si o carte cu poeziile lui William in 1909.

       La 78 de ani, Helen moare brusc in 28 septembrie 1926 fiind in vizita la niste prieteni.

 


 

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu