duminică, 9 august 2020

IMPARATII ROMANI (3)


 

 

 

 

 

12.  NERVA

 

\







\




MARCVS COCCEIVS NERVA CAESAR AVGVSTVS, s-a nascut la 8 noiembrie 30 si a murit din cauze naturale la 27 ianuarie 98.  A fost imparat al Romei intre 8 septembrie 96 - 27 ianuarie 98. Fosat pretor in  anul 66 in regimul Nero, si consul in 71 si 90 in dinastia Flaviilor, Nerva este exilat de Domitian in anul 93  cateva luni dupa care revine in capitala si este proclamat imparat dupa asasinarea acestuia. In scurta sa domnie restabileste  prestigiul Senatului si reabiliteaza victimele predecesorului sau. Desemneaza si succesorul la tron, uinul din cei mai talentati generali ai sai, pe Ulpius Traianus.






     13  TRAIAN








      
        Marcus Ulpius Nerva Traianus (n. 18 septembrie 55, la Italica Santimponce, d. 8 sau 9 august 117 la Silinus Cilicia), a fost imparat roman între 98-117.

        În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. A fost adoptat de Nerva si numit la succesiune de acesta. Reusaeste sa cucereasca Dacia in 106 , iar capitala acestora s Sarmisegetusa dispune sa fie distrusa.  A hotărât să colonizeze Dacia cu romani și a anexat-o ca provincie romană. In anul 116 se imbolnaveste pe cand se pregatea de un nou razboi impotriva Partiei, si moarer un an mai tarziu.




14   HADRIAN









        Publius Aelius Traianus Hadrianus (nascut la 24 ianuarie 76 – a murit la 10 la 10 iulie 138), cunoscut ca Hadrian, a fost imparat romanin perioada 117-138.

        Casatorit cu nepoata lui Traian, Sabina, isi incepe cariera in randul armatei. Este desemnat de Traian succesaor cand acesta se afla pe patul de moarte, acesata in timpul domniei strabate tot tinutul Iamperiului, petrecand mai mult timp in afara Romei. 

       In anul 132 intentioneaza sa construiasca un templu pentru Jupiter  la Ierusalim, cand iudeii condusi de Bar Kohba declanseaza ultima mare rascoala, fiind reprimata in 135.

 

 

 

 

 

 

     15 ANTONINUS   PIUS

 

 

 

 

 


\


      
       Titus Aurelius Fulvus Boionius Arrius Antoninus Pius s-a nascut pe 19 septembrie 86 la Lanuvium  si a murit la 7 martie 161 la Lorium.

       A fost fiu al Consului  Aurelius Fulvus, fiind numit la randul sau consul in 120 al Provinciei Asia.

       Fiind adoptat in 25 februarie 138 de Hadtriuan fiinds numit succesaor la tron cu conditia sa adopte la randul sau pe Marcus Aurelius si pe Lucius Aureliues Verius.

       In timpul domniei sale au loc numeroase rascoale in Bretannia, Mauritania sau Egipt si Iudeea fiind reprimate.

       A domnit intre anii 138 - 161.






16  MARC  AURELIU









               Marcus Aurelius s-a nascut la Roma, pe 26 aprilie 126, si a murit la Vindobona pe 17 martie 180.

       A fost Imparat Roman in perioada 161 - 180.

       Conduce imperiul in timpuri dificile, si daca inabusa rascoalele din vest, ale unor triburi germanice si britanice, este invadat de parti inb 165 in Orient. Il inlocuieste pe fratele sau de la conducverea armatei care sufera infrangeri dezastruase, si numeste generalii Statius Piscus si Avidius Cassius, care reprima atacurile. Ocupa si doua orase aprincipale ale acestora, Seleucia si Ctesifona.

       Crezand ca Marc Aureliu a murit. generalulAvidius Cassius, Guvernator in Siria , se proclama in 175 imparat , dar va fi omorat, si se va restabili linistea.

      A fost si filozof scriind si o lucrare, "Către mine însumi"



 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu