duminică, 7 ianuarie 2018

IMPARATII ROMANI (1)





   1. AUGUSTUS








    Primul Imparat Roman, Gaius Iulius Caesar Octavianus, s-a nascut in 23 septembrie 63 i Hr., la Roma, si a murit la Nola in 19 august 14 d Hr. S-a casatorit cu Livia Drusilla cu care a avut o fiica  adoptatand un fiu pe Tiberius, el la randul sau fiind adoptat in 44 i Hr. de Iulius Cezar.

   A domnit intre  anii 27 i Hr. - 14 d Hr., iesind din viata publica invocand batranetea. 





   2. TIBERIUS








     Tiberius Caesar Augustus, nascut Tiberius Claudius Nero, a trait intre 16 noiembrie 42 i Hr. - 16 martie 37 d Hr. A fost fiul cel mare a Liviei Drusilla si s-a casatorit in anul 12 a Hr., cu Iulia fiica lui Augustus.

      A domnit intre anii 14 - 37 d Hr.





     3. CALIGULA








    Caius Iulius Caesar Augustus Germanicus, poreclit Caligula de la sandalele militare care le purta, a trait intre 31 august 12 - 24 ianuarie 41 d Hr.

    A domnit intre anii 37 - 41 fiind asasinat in urma unui complot.





       4.  CLAUDIUS








    Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus a trait intre 1 auhust 10 i Hr. - 13 octombrie 54 d Hr. A fost casatorit cu Messalina si apoi cu nepoata lui Agrippina Minor Iulia.

    A fost proclamat imparat de Garda Pretoriana in anul 41 dupa moartea lui Caligula ce a provocat haos in Roma, si a domnit pana in anul 54 cand a fost otravit de Agrippina.





   5.  NERO








     Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus s-a nascut la Anzio in 15 decembrie 37, murind la Roma in 11 iunie 68 d Hr. A fot fiul Agrippinei pe care se presupune ca a violat-o, si este banuit ca a dat foc Romei. 

   A domnit intre anii 54 - 68 d Hr. si desi a scapat in anul 66 de un asasinat condus de generalul Piso, se va sinucide doi ani mai tarziu cand soldatii au venit sa-l asasineze.





        6. GALBA








     Servius Sulpicius Galba a trait intre 24 decembrie 3 i Hr. - 15 ianuarie 69 d Hr. A fost primul imparat al "Anului celor patru Imparati".

     A domnit intre anii 68, cand a fost inscaunat de trupele Hispanice si numit apoi de Senat, si 69, cand a fost asasinat de pretorieni cel doreau pe Otho.





    7.  OTHO








     Marcus Salvius Otho a trait intre 25 aprilie 32 - 16 aprilie 69 si a fost al doilea Imparat al "Anului celor patru Imparati". Este primul sot al Popeiei, viitoarea sotie a lui Nero.

     A fost imparat intre 15 ianuarie 69 fiind inscaunat de pretorieni si 16 aprilie 69 cand a fost invins de Aulus Vitellius la Bedriacum, si cand se sinucide. 





   8.  VITELLIUS








   Aulus Vitellius Germanicus a trait intre 24 septembrie 15 - 20 decembrie 69 d Hr. 

    A domnit intre 17 aprilie 69 dupa ce l-a invins pe Otho la Bedriacum, fiind ajutat de Legiunile de la Rin, si pana la 20 decembrie 69 cand este ucis in timpul luptelor de strada pentru cucerirea Romei de catre Vespasian.





   9  VESPASIAN 







    Caesar Vespasianus Augustus,  s-a nascut la Cittareales in 17 noiembrie 9, si a murit la Roma pe 23 iunie 79 d Hr. A fost incoronat intr-o perioada de instabilitate politica, fiind fondatorul Dinastiei Flaviilor.  A reorganizat armata intarind frontiera de la Dunare si creind o flota la Marea Neagra si tot el incepe constructia Colosseumului de la Roma. Expresia "banii nu au miros" i se atribuie tot lui Vespasian cand a fost criticat de Senat in urma construirii de acesta a numeroase latrine in Roma pentru care percepea taxe.

   A domnit din decembrie 69 si pana in iunie 79 cand l-a inscaunat pe fiul sau Titus.





   10. TITUS












  


           Titus Flavius Vespasianus a trait intre 30 decembrie 39 - 13 septembrie 81.  Sub domnia sa Vezuviu acopera cu lava orasul Pompei. Sprijina dezvoltarea artei si literaturii, construieste cel mai impunator anfiteatru iar in Roma apar numeroase statui.

           A domnit intre 79 fiind inscaunat de tatal sau Vespasian inaintea mortii acestuia , si pana in in 23 iunie 81 cand il desemneaza pe fratele sau Domitian succesor la tron.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu