marți, 9 ianuarie 2018

IMPARATII ROMANI (2)

          11.  DOMITIAN

      Titus Flavius Domitianus a trait intre 24 octombrie 51 - 18 septembrie 96.  Este al doilea fiu al lui Vespasian si frate cu Titus. Dupa victoria de pe Rin impotriva chatilor din anul 83 isi adauga si numele de Germanicus.  Se proclama cenzor pe viata in 85 intrand in conflict cu senatorii. 

       Invazia dacilor si aliatilor acestora din 87 in Moesia are ca rezultat divizarea acesteia in Moesia Inferior in componenta careia intra si Dobrogea, si Moesia Superior. Intervine personal pe frontul de la Dunare si la campania din acelasi an la nordul fluviulu, este infrant de Decebal. Insa un an mai tarziu ii va invinge la Tapae avand loc pacea de compromis din 89 dintre Romani si Daci.

       A domnit intre 81 - 96, cand la 18 septembrie este asasinat de comandantul garzii palatului si de sotia acestuia, Domitia Longina.

    12    NERVA
          Marcus Cocceius Nerva Caesar Augustus a trait intre 8 noiembrie 30 - 27 ianuarie 98. Urmand la tron  dinastia Flavilor, Nerva este membru al unei ilustre familii senatoriale.

          A domint intre anii 96 - 98, cand l-a desmnat succesor la tron pe Ulpius Traianus, un ilustru general.

         13    TRAIAN
           Marco Ulpius Nerva Trianus s-a nascut la Italica Santiponce, oras din provincia romana Hispania, pe 18 septembrie 53, si a murit la Selinus Cilicia in 9 august 117. 

          Imperiul Roman cunoaste intinderea teritoriala maxima in timpul domniei sale, ajuns la tron fara niciun incident desi este primul imparat roman ne-italian.

         In 101 are loc o expeditie in regatul Dacia, un an mai tarziu il forteaza pe Decebal sa capituleze  cand Traian a asediat Sarmizecetusa iar la intoarcere primeste si numele de Dacicus Maximus. Decebal incearca sa ceara ajutor triburilor vecine, astfel ca dupa ce construieste un pod peste Dunare, Traian revine si cucereste Dacia in 106, capitala Sarmizecetusa fiind distrusa. Colonizeaza Dacia si o transforma intr-o provincie romana. Concomitent cu cucerirea Daciei, regele Nabateei moare lasandu-i mostenire provincia ce va deveni Arabia Petrea. In campania din 113 detroneaza regele din Armenia si o anexeaza regatul la Imperiul Roman, cucereste Babilonul,  Seleucia, si apoi Ctesiphon. Trece apoi in 116 muntii Khuzestan din Persia si cucereste Susa. 

          Traian a domnit intre 98 - 117. 

          Evreii si populatia Mesopotamiei se rascoala astfel ca Traian este nevoit sa se retraga, si aflat in provincia Cilicia unde planuia un nou razboi asupra Partiei, se imbolnaveste. Moare un mai tarziu pe 9 august 117, cand pe patul de moarte il desemneaza succesor la tron pe Hadrian.

       14.    HADRIAN
      Publius Aelius Traianus Hadrianus a trait intre 24 ianuarie 76 - 10 iunie 138. Fiind casatorit cu nepoata lui Traian, Vibia Sabina, este desemnat de acesta la insistentele sotiei Plotina, cand se afla pe patul de moarte, succesor la tron. Hadrian era Guvernator al Siriei.

       La inceputul domniei executa patru consuli care comploteaza asupra lui si desi strabate tot imperiul fiind mai mult in calatorii decat la Roma, restaureaza Panteonul si construieste Mausoleul lui (Castelul Sant'Angelo), ce va deveni necropola imparatilor romani pana la Caracalla.

       Renunta la ultimile cuceriri ale lui Traian, provinciile Armenia, Mesopotamia si Asiria, fixand granita la Eufrat, incheie pacea cu Partii si construieste zidul din Bretannia ce ii poarta numele si care va deveni granita de nord.

      A domnit intre anii 117 - 138 fiind al treilea dintre asa zisii cei mai buni cinci imparati ai Imperiului Roman.

    15.   ANTONINUS  PINTUS
     Titus Aurelius Fulvus Boionius Arrius Antoninus Pius a trait intre 19 septembrie 8 - 7 martie 161 fiind al patrulea dintre cei cinci imparati buni. S-a nascut la Lanuvium si nu a parasit niciodata Italia. 

      A domnit intre anii 138- 161.

    16    MARC  AURELIU
     Marcus Aurelius s-a nascut la Roma in 26 aprilie 121 si a murit la Vindobona (Viena de azi), in 17 martie 180. A fost casatorit cu Annia Galeria, fiica lui Antoninus Pius din motive de succesiune. 

      Preia imperiul in conditii dificile, fiind amenintat in diferite parti. La nord au loc revoltele triburilor germanice pe care le inabusa, iar in orient cu invazia partilor de la care sufera infrangeri dezastruase cand trupele erau conduse de fratele de adoptie Lucius Verus. Cand generalii Statius Priscus si Avidius Cassius preiau conducerea militara, partii sunt invinsi si li se cuceresc orasele Seleucia si Ctesifona. Doar ca la intoarcerea la Roma, soldatii aduc cu ei o teribila epidemie de ciuma. Domnia sa a fost marcata si de aspre persecutii asupra crestinilor (Lugdunum - Lyonul de azi, din 177). 

    Marcus Aurelius a fost si filozof lasand mostenire opera "Meditationes" lucrare compusa din 12 carti.

    A domnit intre anii 138 - 161.

 

 

 

 

       17   LUCIUS VERUS

 

 

 

 

 

 

 

   Lucius Aurelius Verus a trait intre anii 130 - 169. 

    A domnit impreuna cu fratele adoptin Marc Aurelio intre anii 161 - 169.

 

 

 

 

        18   COMMODUS

 

 

 

 
     Marcus Aurelius Commodus Antoninus s-a nascut la Roma in 31 august 161 si a murit la 31 decembrie 192.

     A domnit intre anii 180 - 192 fiind un crud despot si fiind asasinat in urma unei conspirate initiate de Aemilius Laetus, Eclectus, si de amanta Marcia. Este ultimul imparat al dinastiei Antoninilor.

    19  PERTINAX
    Publius Helvius Pertinax a trait intre 1 august 126 - 28 martie 193. A fost si guvernator al Daciei intre anii 178 - 179.

    Este proclamat imparat la 1 ianuarie 193, a doua zi dupa asasinarea lui Commodus, domnind doar 87 de zile fiind la randul lui asasinat  pe 28 martie 193 de catre Garda Pretoriana.

    20   DIDIUS IULIANUS
    Marcus Didius Salvius Julianus a trait intre anii 133 -193.

    Fiind un senator bogat a domnit intre 28 martie 193, cand a cumparat tronul de la Garda Pretoriana, si 1 iunie 193 cand a fost detronat si ucis de legiunile de la Dunare conduse de Septimius Severus care nu l-au recunoscut imparat niciodata. Portretul i se cunoaste datorita monedelor batute in scurta sa domnie.

 

    

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu