sâmbătă, 24 decembrie 2022
Schengen (3)
Austrieci au dat cu oistea în gard, dar au nimerit-o. Că avem justiția, care o avem. Nu e suficient să tipi mai tare și să indemni lumea la razmerita. Mai sunt nevoie și soluții. Nu cine strigă mai tare, au dreptate. Unde au fost salvatorii României, când pluteau drogurile pe apa? Dar suntem pregătiți. Țigările trec granița ca prin brânză. Dar suntem pregătiți. Unii se îmbogățesc pe seama gunoaielor. Acum că mai sunt vameși și polițiști de frontiera și au fost întorși unii, dar când nu vor mai fi! Dar suntem pregătiți. Că am ajuns groapa de gunoi. Avem justiția care o avem. Dar suntem pregătiți.. Că dacă își făceau ăștia treaba multe nu se întâmplau. Cu pădurile e alta poveste, dar se leagă. În loc să tipam, nu mai bine ne întărim statul?
marți, 29 noiembrie 2022
Muzica
Înainte se opreau războaie cu textele melodiilor. Nu doar că textele erau importante dar transmiteau ceva. După Revoluție textele nu numai că au devenit penibile, dar emoția melodiilor se transmite pe alta cale. Textele nu au mai fost importante. Doar poezii au mai existat. Dar măcar erau toți bucuroși. Acum parca se uita toți la preturi. Toți sunt triști. Nici să cânte nu le mai vine
sâmbătă, 19 noiembrie 2022
Schengen (2)
Nici nu mă opun întrării în spațiul comunitar, dar nici nu dau vina pe alții. Doar toți știm ce justiție avem. Nici cu mare parte dintre vameși nu îmi este rușine. Când tari ca Suedia îți spun după câteva zile după ce ii ajuți sa între în NATO că ceva nu funcționează bine, înseamnă că nu funcționează bine. Tot strigăm că politicul nu trebuie cuplat de tehnic, unde stăm bine. De parca am ști, ce e prin Tratatele alea de aderare
Asa o fi că prea se spune apăsat. Nu e necesar să cumperi aparaturi sofisticate, trebuie să și funcioneze. Îmi vin în minte cum trec țigările ca prin brânză, sau cum pluteau drogurile alea pe mare. Dar cică dacă pui degetul pe rana nu ești patriot. De parca străinii știu de la unii romani care parasc. Nu că ar avea ambasade și știu ei ce se întâmplă. De exemplu nicăieri în Europa că tot e UE cea rea, procurorul nu e magistrat. Sau nu există pensii speciale. Doar peste tot există militari și judecători. Să le dai salarii mari și deci să contribuie cu mult e una, și să te pensionezi când la alții abia se angajează, să nu contribui, ba să te și reangajezi, deci sa vrei și salariu, e alta. Pare o golănie. Nu are nimeni nimic cu soldații, mai ales cu aia de pe teatrele de luptă, unde mai și mor. Ei chiar mor. Dar sunt unii pe la popote, care nu au tras în viata lor cu arma. Și aia merită? Mereu alții! Dar care e schimbarea făcută de la aderare încoace? Mereu să păcălim.
luni, 7 noiembrie 2022
Istoria
Doar nu îmi pun ucrainienii în traistă! Însă apărând Ucraina, sau Moldova, care sunt și ai noștri, ne apărăm de fapt pe noi. Sunt unii care nu știu că Tratatul de la Varșovia nu mai exista și că rusii de fapt violează mai bine. De regula ăștia văd în Diana cea fără de arc, sau Georgică, salvatorii României. Însă dacă te uiți în istoria rușilor, dai numai de războaie. Si la noi întâlnești războaie, dar de apărare nu de expansiune. Că au fost bărbați sau femei doar când sau războit pentru Crimeeia era Ecaterina, nu contează. De fapt cum știu eu istoria că e doar una. Până au venit mongolii, pe aceste pământuri au fost scitii, absorbiți de slavii de est.. Moscova nici nu exista, dar Kievul da. Rusii kieveni chiar au fost puternici. E perioada când atât Ucraina, cât și Rusia sau Belarus, revendică aceiași conducători. Dacă ieri erau frați și au aceiași religie, azi se bat ca chiorii. Dar de când au venit mongolii, s-a schimbat treaba. Destinele lor s-au despărțit. Rusii s-au grupat în jurul Moscovei, care apăruse și aia, și au făcut Cnezat. Dar plăteau tribut la mongoli care ii înconjurase, până la Ivan cel Groaznic, care e considerat primul tar, si ii caftise pe mongoli. Dar a existat și Petre cel Mare, care i-a făcut imperiu. Ucrainienii au avut alta traiectorie. Pământurile lor au fost luate de lituanieni, polonezi, sau împreună, ori de alții. Tot exista o harta din 1920 fluturata de unii care au pus cartea de istorie pe oala cu smântână, și care nu au auzit de Balcic. Ucraina s-a format ca nație în interiorul URSS și au luat independenta la destrămarea acestuia în 1991. Ca Moldova. E adevărat că Andropov le-a mai dat teritorii în 1954, dar nu luate de ei. Că a mai fost și unul Stalin. Printre care și Crimeea. Pe acolo au fost egipteni, persi, venețieni, greci, tătari, dar nu rusi. Ucrainieni nici atât. De acolo veneau tătarii în vizita la noi, care făcuse Hoarda de Aur, pe care i-a stârpit până la ultimul Stalin, care zicea ca au ținut cu nemții în război. Care nu au apucat să fugă, că îi întâlnim și l-a Constanța, au fost deportați sau omorâți. Gurile rele vorbesc și de genocid. Rusii au luat târziu Crimeea de la turci, tot după un război, că așa știu ei sa rezolve problemele. Dacă noi l-am avut pe Grigorescu ei l-au avut pe Ayvazovski la războiul ala, considerat pictorul care pictează cel mai bine marea. Doar pacea la acel război s-a semnat la Cuigiuc. Acum e la noi, și aparține de Lipnita. În Dobrogea.
vineri, 28 octombrie 2022
Schengen
Doar e numele unei localități, unde a fost prima reuniune. Ca și NATO, are tot 30 de membri. Deci e mai mare decât UE. Sunt și tari non-UE cum e Elveția. Normal că e mai bine în spațiu dar nu are nimeni ceva cu noi. Noi avem. Noi avem justiția care o avem. Noi votăm. Nu vin alții. Dacă tehnic suntem cum suntem, cine știe ce scrie prin tratatele alea! Doar nu eram pregătiți când am aderat în cealaltă familie. Și nici nu am îndreptat nimic. Culmea cei mai vocali și nedreptățiți sunt cei care nu au ieșit niciodată din țară. Ceilalți știu că între tari din spațiu, e o simpla tablă, ca între localități la noi. Nici măcar nu sunt două, ca în Ardeal la noi, unde este risipă de tabla. Sunt vămi doar la ieșirea din spațiu, unde dacă mergi în UE, te controlează vameșii numai la buletin. Numai să nu fii pe vreo lista, că noi facem de astea. Mai rău e de camioane, că pierd timpul prin vămi. Normal că si eu doresc sa fim acceptați, dar îmi vine în minte doar soluția dată de judecătorii noștri pentru lotul Țăndărei de au îngrozit o Europa întreaga. Atúnci contestatarii nu au spus nimic. Nici măcar de Portul Constanța...
duminică, 23 octombrie 2022
Facultatea
Am făcut-o pe asta, fiindcă pe asta am fost în stare să fac. Cert e ca am întâlnit oameni deosebiti aici. Cert e că mi-am iubit colegii. Pe unii mai mult, pe alții mai puțin dar pe toți i-am iubit. Și se profesori i-am iubit. Cum să nu o iubești pe Anca Lisovschi? S-au pe Costică Maican? S-au Iliuță Cristea? S-au Enescu?etc. Până și pe Grecu îl iubeam. Puțin, dar am prins Rector, înaintea lui Tache, pe academicianul Radu Voinea. Se duceau studenții la cursurile lui și care nu aveau. Îi găsea-i pe jos. Azi nu mai vezi asa ceva. Urcam profesorii pe masă să vedem dacă le stau blugii bine, că tocmai îi vindeam puneam note lângă piscina la Lido, deși noi eram de Turn și Cina, jucam miute cu Rica Raducanu în Regie, etc. Până și cu Dragnea întram pe aceiași usa la cămin. Asta da onoare! Alte vremuri!
miercuri, 19 octombrie 2022
Universitati
Înainte erau patru mari, la București, la Iași (care a fost și prima. Din țară nu din lume, că aia din Bologna a apărut cu mult înainte, în 1088, dar noi atunci ne jucam cu arcul prin pădure), la Cluj și Timișoara. Mai mică era la Craiova și foarte mică la Brașov. Mai erau alea tematice, fizică atomica la Măgurele, petrol și gaze la Ploiești, mine la Petroșani, medicină și actorie la Tg. Mureș, chimie alimentará la Galați, sau păduri la Suceava. Acum sunt prin toate blocurile. De laboratoare nu mai zic. Dacă excela Politehnica din București, și cei din Măgurele stăteau bine. Doar profesorul Agârbiceanu, fiul prozatorului, și primul care a introdus laserul cu gaze în țară, a fost la amândouă. Acum nu mai suntem în primele o suta ale lumii. Acum poți lua doctorate în toate pădurile. La politicieni le face cu ochiul. Erau și înainte, dar nu erau introduse în ecuație și le luau studenții cei mai destupati, sau profesorii care scriau cărți. De fapt s-a schimbat și scara valorilor. Înainte când intrai într-o localitate, erau respectați intelectualii. Acum salamurile. Nu mai cedează nimeni locul în autobuz, nu mai saluta nimeni bătrânii, nu mai zice nimeni un banc cu Bulă, toți butoneaza telefonul sau mașina nu mai e un lux ci o necesitate. Nu mai vezi cărări, poteci, că toți au mașină. Vezi pe toate prundurile.
luni, 10 octombrie 2022
Filmele
Dacă ieși acum pe strada și întrebi numele a zece actori de azi, cu greu îți va răspunde sau nu se vor descurca primii întâlniți, dar imediat îți vor spune de :Amza Pella, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Florin Piersic sau Birlic. Sunt mulți poate nu or fi cei mai buni, dar sunt ai noștri. Doar nici ăștia de azi nu sunt mai puțin talentați, sau nu e nicio lupta între generații, dar ard etape. Dacă regretata Leopoldina Balanță spunea ca Teatrul Tineretului e primăvara vieții ei, ăștia de azi nici nu vor să audă de Provincie. Toți vor la București, și toți vor Hamlet. Că nu mai exista stagiatura e adevărat, dar totuși? Pai ce a făcut Mihaele la Piatra Neamț în "Slugă la doi stăpâni", Birlic a mai făcut în "D-ale Carnavalului"! Unele spectacole ar trebui interzise, că s-a ajuns la apogeu! Sau regizorii neînțeleși de azi. Ei nu mai fac filme pentru populație. Ei fac pentru premii. Și de filmul istoric nu se ating. O țară normala, la un post TV local în Spania,
de ani buni, de luni pana joi se da un western. Fără să se repete. Sunt multe. Alții arată ce e frumos în tara lor. Mai un canion, mai o preerie, etc. Ai noștri arată ce e mai urat. În spatele blocurilor suntem noi. Doar nu numai politicieni avem. Tara noastră e frumoasa. Cine îi oprește să facă un "Iacob". un "Moromeții ", un "Nemuritorii", etc. Sunt mândru când ia ei un premiu, dar sunt mai mândru când văd un film bun făcut pentru noi!
marți, 4 octombrie 2022
Baliverne
Nu țin parte nimănui, e clar că multe merg prost, dar nici nu pun botul la toate balivernele.
1. Arma atómica
Ținând cont grija de a da bombele în jurul centralei nucleare, ai zice că ăsta blufeaza.
Ținând cont că asta nu e sănătos la cap, și că nu mai are ce pierde, cum a anexat el teritorii, recunoscute doar de Coreea de Nord (asta spune multe), dar nu știe cât, mai ales că ucrainienii le i-au înapoi, ai zice că nu blufeaza.
Ținând cont de frica de NATO, dar mai ales de tarile prietenoase care nu sunt bucuroase, că nu știi cum bate vântul (oare cum v-a reacționa China dacă va fi lansata o astfel de bomba?).,ai zice că blufeaza.
Mai trebuie luat în seama și lanțul uman, necesar pentru a fi lansat-a o astfel de bomba. Or fi și sănătoși la cap printre ei!
Sunt multe de spus!
Pensii speciale
E adevărat că acestea au fost gândite de Valeriu Stoica care era judecător, dar numai pentru militarii din teatrele de operațiuni și judecători care prin lege nu au voie să facă și alceva. Ca o compensație. Dar a venit criza, și Boc le-a scos! Deci se poate. Doar erau și atunci politicieni era și atunci CCR, doar că ăștia pe atunci nu primeau așa ceva. Doar că le-a reintrodus Ponta. Asta acum nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu ii miroase! A dat însă de ele PSD care le-a extins. Și-au dat lor normal, și instituțiilor de care aveau nevoie, gen CCR sau Avocatul Poporului.. Acum e ca în filmele cu prosti, noi ne facem că le scoatem, dar le opriți voi....
Flota
Că au fost făcute și nereguli e clar. Că pe timpul lui Ceaușescu au fost peste 250 de vapoare, și asta e clar. Dar nimeni nu spune câte la Revoluție mai erau sub pavilion romanesc, sau câte erau casate. Cum nu se spune că totul s-a pornit de la Sorin Roșca Stănescu. Ca și autoturismele, și vapoarele trebuiesc asigurate. Diferenta e că alea casate costă foarte mult, și nu se merita, si că la astea casate nu sunt mulți care fac. Parca Lloid din Londra.
Familia tradiționala
Ar fi culmea să mă uit în gura la una care se mărită în fiecare zi, mai ales că nu sunt mai mulți pe invers la Madrid, Roma sau París, etc.
Mâncarea
Aici e manipulare pe fata, că nimeni nu obliga pe nimeni, francezii tot mâncărurile lor sofisticate mănâncă, italienii tot paste, spaniolii tot paella lor. A noastră e gustoasa dar multă bazata pe tocaturi. Exact ce recomanda doctorii! Plus că mâncarea depinde mult și de clima.
duminică, 25 septembrie 2022
P13
Inițial am stat în P4, dar aceste cămine construite în Regie pentru Universiada din 1981, aveau baie la fiecare camera, și cum fetele aveau nevoie de mai multa igienă, ne-au dus pe noi în P13 și au băgat fetele de la Metalurgie în locul nostru. Fostul A că în B stătea alde Dragnea. Cum întram pe aceiași usa, cunoșteam marfa. Însă la cazare, a propus madam Comanetcu care era cu partidul pe facultate să scriem cine vrem să stăm în cameră și câte restante avem. Tafane nu prea avea, dar numai Calu Miu, avea patru. Așa că la etajul V a ajuns numai crema. Lângă noi la 502 era Vali Mutu cu celalalt cal, cu Dinu și nea Radu, în fața Ionescu, Cristea și Mihalcioiu (ăștia când începeau câte un chef, țineau mai mult ca nunta la țigani, dacă terminau pe joi), lângă ei Mam-mare (asta când nu era la vreun pocker, era acasă), Ghebu și parca Corniciuc, etc. Erau mulți berari pe etaj, dar totul cumpărăm noi. De fapt Tudor, nu a avut curaj niciodată să urce acolo. Doar după acel an, am coborât mai jos și m-am trezit într-o seara cu el și cu Decanul Enache la mine în camera. Al doilea a zis că de a doua zi sunt șef de cămin. Eu am zis că pentru astfel de funcții trebuie băieți mai mintosi și că eu sunt mai la vale, dar mi-au spus că sunt singurul care stăpânește bețivii din cămin. Ce e drept, știam cine sunt. Evident au fost alegeri și am avut și un contra candidat, că unul Grădinaru vroia să fie el, dar am fost propus de un alt băiat de băiat. Mihai Catea, acum Moroianu, si restul se știe.
luni, 8 august 2022
Cetățeanul
Vrem o tara ca afara, dar ne comportam românește! Cetățeanul e cel mai puternic într-o țară, dar pentru că el muncește, plătește pe unii să-i învețe copiii, pe unii să-l facă sănătos, pe unii să îl apere, sau pe unii să facă legi sa îi fie viata mai ușoară,toți sunt în slujba lui. Așa se si comportă în țări mai civilizate, mult înaintea noastră. La noi unii ajunși acolo, se cred dumnezei. Nici nu ii mai vezi din înaltul cerului.
luni, 11 iulie 2022
Turism
Sunt tot felul de cauze, evident. Una ar fi prețurile nesimțite, care alunga turiștii. Infrastructura, are și ea un rol. Sau cei care conduc domeniul. Habar nu au! Dar știm cum au ajuns acolo! Dacă ii întrebi știu doar de litoral, Delta, Bucovina sau Maramureș. Că și vine francezul să bea șampanie cu roaba la Mamaia! El are Coasta de Azur! Și felinare. Plus că șampania e a lui. Însă veneau pe Valea Oltului și la Piatra Neamț să vadă mănăstirile din zona. Nici turismul de masă nu e la fel pentru tineri și bătrâni. Tinerii vor zgomot, discoteci, bataiala, bătrânii vor liniște, muzee, plimbări, etc. Și jale mare, că în țările normale, nu sunt fițe. Nu contează ce mănânci, ci unde mănânci. Ca sa între în gura. Însă turismul ăsta se tot ramifica. Exista turism balnear. Însă la noi, nici nu mai exista Borsec, iar Herculane a ajuns o ruina. Asa știm noi să facem turism! Turismul sportiv. Dar cu un Centru Vechi nu se face primăvară. Turismul academic. Dar cine să facă congrese? Turismul verde. Că avem o țară frumoasa și multe de văzut. Turismul religios. Ca sa ajungi la Iași sa pupi moaște, te duci cu autocarele puse la dispoziție de ala, în loc sa se facă ceva de genul Camino Santiago. Etc. Până si micul trafic de la granița, e tot turism.
luni, 2 mai 2022
Amintiri din Epoca de Aur
Cică Ion Iliescu căzuse în disgratie și mutat de la Iași la Apele Romane și Editura Tehnica. Dar Apele astea Romane erau lângă noi. Nu locuiam în cămin pe partea aia, dar câteva faze tot îmi mai aduc aminte. Țin minte că am făcut noi un chef pe partea aceia. Cine a fost la chef, toți nu mai țin minte, dar știu sigur că la fete au fost Buburuza, Lili Dobre și Coco Roșca știu eu de ce, iar la băieți, Eugen Constantin și dacă era el, era și Fefe. Fefe era el rapidist, nu adevărat ca Selea Florin sau Pandelescu, dar era. Gunoierii spuneau lucruri adevărate, dar și prostii. Printre lucruri - le adevărate, la un Rapid - Dinamo 4-5, toți din tribuna și-au scos o încălțăminte și strigau "Cămătaru Rodion, nu e gheata e soson. A luat Gheata de Aur. Dar și prostii. Cică Țară - Goanță și cu Gheara e cel mai bun atac din țară. Steaua avea un Lăcătuș sau Piturca, Dinamo pe Raducioiu sau Cleo, ăștia își rupeau oasele alături, dar ăștia care jucau mai mult l-a matinal cică erau mai buni. De parca eu le-am zis ABBA! Și ca o paranteza, că tot e la modă acum, când mergeam în Ghencea, acolo sus în acvariu vedeam generali ai Armatei Române, nu oi. În ce țară, niște băieți deștepți au luat de la cluburi doar ce e profitabil. Caimacul.
Dar nu de chefuri-le noastre vreau sa spun, ci că eram pe partea aia, de Apele alea. Deși ne vedem de ale noastre, dar eram frapati că acolo nu era nicio mișcare. Nu era ca la Apaca unde dimineața și la 16:00 era puhoi de lume.
Tot suspect e, câștiga-se Steaua Cupa Campionilor Europeni și eu cu Selea, care venisem de la vreo biblioteca ceva, ne - am trezit agitând niște steaguri și în câteva minute se făcuse sute de studenți. Apoi mii. Vusiot7 că la fiecare meci al Stelei noi țineam cu adversarii
Cineva a propus să mergem la CCA. Dar din curtea aia au ieșit doua mașini încărcate cu băieți cu ochii albaștri și tunși pierdut, care la podul Grozavesti au luat-o spre Regie și vrând să ne întoarcă. Doar că nu i-am băgat în seama și ne-am văzut de drum. Curios, că Apele alea nu prea semănau a Ape. Doar nu aveam să apar eu la televizor primul, și din bunătatea mea să salvez România!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)