joi, 10 ianuarie 2013

El Mundo (2), Palatul Schönbrunn

Palatul Schönbrunn

 





  Palatul Schonbrunn reprezintă una dintre principalele atracţii ale capitalei Austriei.

 



 

 

  Este situat în partea vestică a Vienei şi se poate ajunge folosind magistrala U4 a metroului cu coborâre la staţia Schonbrunn, sau cu tramvaiul.

 

 

 

 

  În 1559, Împăratul Maximilian II, mare amator de vânătoare, cumpăra un domeniu situat între Meidling şi Hietzing, pe care se afla şi un conac numit Katterburg. Acesta, dupa ce a ars de mai multe ori, va fi distrus la al doilea asediu al Vienei, în 1683 de către turci.

 

 




  După ce a fost folosit ca domeniu de vânătoare o mare perioadă de timp, terenul rămane moştenire Eleonorei Gonzaga, la moartea sotului ei Ferdinand II. Aceasta reface conacul pentru a-l folosi ca reşedinţă, iar în una dintre facturi, în 1642, apare pentru prima dată menţionat numele de Schonbrunn (fântâna frumoasă).

 

 

 

 

  Împăratul Leopold I, descendent al lui Maximilian II, îi cere în anul 1692 arhitectului Johann Bernhard Fischer von Erlach să ridice un palat, în locul conacului, pentru fiul sau Joseph I, care să rivalizeze cu Versailles. Lucrarea va fi terminată în anul 1713.

 

 

 

 

  Grădina situată între Palat şi Fântâna Neptun a fost planificată de către Jean Trehet in 1695, aceasta conţinând printre altele şi un labirint.

 

 

 

 

 

  Carlos VI, care succede la tron, nu acordă mare interes palatului, însă fiica acestuia, Maria Tereza. după încoronare îl converteşte în reşedinţă de vară, statut ce îl va păstra până la căderea monarhiei în 1918, atât Franz Joseph, cât şi Karl I vor locui la Schonbrunn.

 

 

 

 

  În timpul guvernării sale, Maria Tereza extinde semnificativ palatul sub bagheta lui Nikolaus von Pacassi, acesta utilizând aţa numitul stil rococo austriac.

 

 

 

 

  Îmbunătaţiri va aduce şi Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenborg, ce va fi considerată prima etapă a clasicismului.

 

 

 



  În urma căderii monarhiei în 1918, Republica nou înfiinţată va deveni proprietarul palatului şi care îl va conserva în ideia înfiinţării unui muzeu.

 

 




  După al doilea război mondial, în timpul Ocupaţiei Aliate a Austriei (1945-1955), Palatul Schonbrunn, care era gol la acea vreme, este folosit ca birouri pentru Delegaţia britanică a Comisiei Aliate pentru Austria şi garnizoană militară.

 

 




  Tot la Palatul Schonbrunn a avut loc întâlnirea, în 1961, dintre John F Kennedy şi Nikita Hrusciov.

 

 

 

 

  Palatul Schonbrunn şi grădinile sale au fost locaţia pentru diferite filme cum ar fi “Sissi” (1950), “A Breath Of Scandal” (cu Sophia Loren), “The Living Daylight” (James Bond), sau “The Race Mare” (1965).

 

 





  Astăzi, Palatul Schonbrunn reprezintă atracţia majoră a Vienei, cu peste 1,5 milioane de vizitatori anual.

 

 

 

 

  În 1996, atât Palatul Schonbrunn cât si gradinile sale au fost introduse de UNESCO în Lista Patrimoniului Mondial.

 

 

 




 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu