Sagrada Familia
Monumentul cel mai cunoscut şi caracteristic al Barcelonei, Templul Sagrada Familia aflat în piaţa cu acelaşi nume, este opera celebrului arhitect Antoni Gaudi.
Sagrada Familia a fost inspirata de Josep Maria Bocabella, un librar catalan fondatorul Asociatiei Adeptii Sf. Iosef, dupa ce a vizitat biserica din localitatea italiana Loreto. Lucrarile au inceput in 19 martie 1882 avand ca arhitect initial pe Francisco de Paula del Villar, al carui plan a fost de a construi o biserica in stil gotic.
Insa un an mai tarziu Villar se retrage fiind inlocuit cu Antoni Gaudi care schimba radical planurile. Constructia templului se va desfasura foarte lent, acesta fiind finantat exclusiv din donatii, iar mai tarziu si din vanzarea biletelor de intrare.
Dupa moartea lui Gaudi, in 1926, lucrarile vor continua dupa planurile arhitectului, fiind conduse de Domenech Sugranyes, insa in timpul razboiului civil atelierul si toate documentele din interior au fost distruse complet.
In 1940, cand se ia decizia de a se continua constructia templului, au fost desemnati arhitectii Francesc Quintana, Isidre Puig Boada si Luis Bonet Gari, precum si sculptorii J. Busquets si Josep Maria Subirachs. Acestia au continuat proiectul respectand fidel ideile lui Gaudi. Iluminarea a fost proiectata de Buigas Carles.
Astazi lucrarile sunt conduse de Jordi Bonet care a introdus calculatorul in procesul de proiectare. Din echipa mai fac parte arhitectul Mark Burry din Noua Zeelanda, precum si sculptorii Etsuro Sotoo, J. Busquets si Josep Subirachs. Constructia se estimeaza a fi finalizata in 2026, centenarul mortii lui Gaudi.
Desi nefinalizata, Sagrada Familia este vizitata annual de aproximativ 2,6 milioane de turisti, fiind deja inclusa in patrimoniul UNESCO.
In noiembrie 2010 Sagrada Familia a fost hitoronisita si proclamata “basilica minor” de catre Papa Benedict al XVI-lea. La ceremonie au participat Regele Juan Carlos, Regina Sofia, 100 de episcopi, 300 de preoti, iar peste 50.000 de pelerini au asistat din afara bazilicii.
In momentul de fata Consiliul de administratie al Sagradei Familia se afla in litigiu cu AVE (tren de mare viteza), a carui tunel este amplasat sub fatada principala a templului si despre care nu exista garantia ca nu ar afecta stabilitatea edificiului. Un piroman a incercat incendierea Sagradei Familia la 19 aprile 2011, insa pagubele au fost minime, focul fiind stins rapid.
Vizitatorii pot avea acces la nave, cripta, muzeu, shop precum si in turnurile Patimilor si Nasterea Domnului folosind lifturi sau o scara in forma de spirala.
Banii obtinuti din vanzarea biletelor fiind folositi exclusiv pentru continuarea lucrarilor, bugetul de constructii anual fiind de 18 milioane de euro.
Sagrada Familia va avea 18 turnuri reprezentand pe cei 12 apostoli, cei 4 evanghelisti, Sf. Fecioara, iar turnul cel mai inalt reprezentand pe Iisus Hristos, precum si trei fatade: a Nasterii, a gloriei si a Patimilor. Pe turnul cel mare va fi amplasata o cruce avand inaltimea de 170 m, cu un metru mai putin decat un deal din apropierea Barcelonei. Gaudi nu considera ca lucrarea sa ar trebui sa fie mai mare decat cea a lui Dumnezeu.
Antoni Gaudi, numele complet fiind Antoni Placid Gaudi Cornet, s-a nascut la 25 iunie 1852 in Riudoms, localitate aflata langa Reus din provincia Tarragona, Catalonia. Este cel mai mic dintre cei cinci copii ai lui Francesc Gaudi Serra, aramar, si al Antoniei Cornet Bertran, provenind si ea dintr-o familie de aramari.
Titlul de arhitect il obtine in 1878, printre cladirile semnificative realizate putand fi mentionate: Palau Guell, Casa Mila, Casa Batla, Pedrera, insa cea mai impunatoare pe departe fiind Sagrada Familia pentru care Gaudi a lucrat 40 de ani.
Antoni Gaudi moare la 10 mai 1926 in urma unui accident de tranvai, fiind inmormantat in cripta Nasterea Domnului a Sagradei Familia.
El camino de Santiago
Se spune că fiecare spaniol ar trebui să strabată pe jos, măcar o dată în viaţă, El Camino de Santiago.
Unii pelerini îşi termină traseul pe coasta Atlanticului la Capul Finisterre, care, deşi nu reprezintă cel mai vestic punct continental al Europei, a fost numit de romani “sfârşitul lumii”. Alte legende spun că aici şi-ar fi găsit sfârşitul Apostolul Iacob în urma unui naufragiu.
Aceştia dorind să ia acasă un suvenir, adunau cochiliile scoicilor ce se găsesc din abundenţă pe coasta Galiţiei, cu timpul respectiva cochilie devenind simbol pentru El Camino de Santiago.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu