marți, 29 ianuarie 2013

Santa Cruz de Tenerife







   Santa Cruz de Tenerife, cu o populatie de peste 200.000 locuitori si situat in insula Tenerife, este al doilea oras al arhipelagului Canare.

 

 

    Cele sapte insule spaniole de origine vulcanica care compun arhipelagul Canare: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro si Fuerteventura se afla in Oceanul Atlantic la aproximativ 200 km de coasta Africii. 

 


 

   Organizate ca fiind Comunitatea Insulele Canare apartinand Spaniei, capitala fiind prin rotatie Santa Cruz de Tenerife si Las Palmas de Gran Canaria.

 


 

    Conform marturiilor arheologice, insulele sunt locuite de aproximativ 2000 de ani de o populatie prehispanica, guanches, fiind cucerite pe 3 mai 1494 de Fernandez de Lugo. 

 

 

    Cu aceasta ocazie Lugo a construit o cruce aflata acum in mijlocul orasului, de la care si-a luat numele. 

 

 

Insa spaniolii fiind in numar mic parasesc orasul, revenind peste un an pentru a-l cuceri definitiv.

 

 

   Treptat Santa Cruz de Tenerife a devenit unul dintre cele mai importante porturi din Oceanul Atlantic.

 

 

   Desi in 1705 vulcanul Travejo a erupt distrugand in totalitatea portul, adevarata dezvoltare a insulelor a avut loc in sec. al XVIII-lea, in 1751 aparand presa scrisa.

 

 

  Englezii un reusesc sa cucereasca insulele, atat amiralul Jennings in 1706 cat si amiralul Horatiu Nelson in 25 iulie 1795 fiind invinsi.

 

 

   In 1803 Regele Carol al IV-lea da dreptul portului Santa Cruz de Tenerife sa-si organizeze propria primarie, iar din 1833 si pana in 1927 fiind unica capitala a comunitatii.  

 

 

    Este decretat oras prin Decret Regal in 1859, iar pe 29 mai 1894 oras dezvoltat, desi cu un an inainte a fost decimat de holera.

 

 


 

    Orasul are caracter cosmopolit intersectandu-se diverse culturi, aici pe langa bastinasi si spanioli traind si sud americani, arabi sau hindusi.

 

 

 

    In momentul de fata portul din Santa Cruz de Tenerife este foarte activ fiind la intersectia liniilor maritime dintre Europa, America si Africa. Se poate ajunge doar cu avionul sau vaporul, in port sosind zilnic feriboturi rapide sau nave de croaziera pe langa cele comerciale.

 

 

   Construindu-se intre sec. XV-XVII multe fortificatii pentru a se apara de pirati, acestea pot fi vizitate si astazi precum si resturi ale Castelului Sf, Cristobal, Templul Masonic Anaza sau Turnul Sf. Andres.

 

 

 

    Turistii sunt atrasi si de plajele insorite, clima foarte blanda, preturile scazute sau viata de noapte foarte activa, orasul fiind impanzit de baruri si discoteci. 

 

 

   Deasemeni au loc anual evenimente culturale: Festivalul de Muzica Clasica, Festivalul de Opera, Festivalul de Zarzuela, Rock Festival, Festivalul de Salsa, insa cele mai faimoase sunt Carnavalul, unul dintre cele mai mari din lume si Fiesta din Mai. Gastronomia este influentata de cea spaniola din peninsula, insa intalnim si mancaruri traditionale gaunghes, sud americane sau africane.

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu